Beste (toekomstige) elektrofietser,
Waarop moet u letten bij de aanschaf van een elektrofiets?
Actieradius
Hoe ver wilt u kunnen fietsen?
Dit bepaalt de keuze voor 1 of 2 accu's of een extra grote.
Motoruitvoering
Daarnaast moet u ook kiezen tussen de diverse motoruitvoeringen.
Wilt een dichte kettingkast, dan blijft alleen de mogelijk van een motor in het voorwiel.
Bij de keuze voor een derailleurversnelling kunt u kiezen uit een achternaafmotor of een motor in het middden die de ketting aandrijft.
De laatste keuzezorgt voor een laag zwaartepunt en maakt banden wisselen gemakkelijk dan met een naafmotor.
Fietsen met een derailleuraandrijving kunnen eengroter motorvermogen en een hoger motorkoppel verwerken. Dit is belangrijk als u ook in de heuvels wilt gaan fietsen.Bedenk daarbij dat rollerbrakes of terugtrapremmen minder krachtig zijn dan velgremmen of schijfremmmen.
Fietsen met rollerbrakes zijn dan ook niet geschikt voor heuvelachtig terrein! Zeker door het hoge eigengewicht van de fiets.
Gewicht
Let altijd goed op het gewicht van de fiets. Een zware fiets is moeilijker te besturen,zowel op de weg als zeker ook op bos en veldwegen.
Ook achter of een auto telt het gewicht zwaar mee, letterlijk. Electrofietsen zijn er vanaf ongeveer 22 kilo terwijl een aantal fietsen meer dan 32 kilo wegen.
Accu
Ook de keuze van de plek van de accu is belangrijker. Een accu in het frame mag dan wel opgeruimd uitzien maar voor de accu zelf is het een slechte plek. In het frame wordt de batterij eerder heet waardoor problemen kunnen ontstaan.Ook moet u dan altijd uw fiets bij het stopcontact neer kunnen zetten. Tegenwoordig plaatsen de meeste fabrikanten hun accu boven het achterwiel in de bagagedrager. Het zwaartepunt ligt daardoor echter wel weer iets minder gunstig. Een achter de zitbuis geplaatste accu veroorzaakt een langer frame waardoor de wendbaarheid van de fiets minder wordt.
Zithouding
Let bij de aanschaf goed op uw zithouding! De populaire "rechtop" zithouding is voor uw lijf lang niet zo gezond al wordt aangenomen. U gaat bijna vanzelf met een iets doorgezakte onderrug zitten waardoor nek-zit en zitklachten kunnen onstaan! Probeer het stuur eens iets verder naar voren te zetten. Dit zorgt er voor dat de gewichtsvereling op de fiets véél beter is en ontlast uw zitvlak en onderrug sterk. Uw polsen zullen misschien even protesteren maar die wennen snel aan deze houding.
Bestuurbaarheid
Ook de bestuurbaarheid van de fiets is er sterk bij gebaat. De meeste valpartijen bij elektrofietsers onstaan door een combinatie van te weinig druk op het voorwiel in combinatie met veelal te slappe banden. met de duim op de band drukken is zinloos. Schaf daarom altijd een pomp met een meter aan. Probeer altijd in een lichte versnelling weg te rijden. Wegrijden en/of rijden in een te zware versnelling kost tot wel vier keer zo veel stroom als in een lichtere versnelling rijden. Beperk zo veel mogelijk de snelheid tot een "normale" fietssnelheid van ongeveer 17-18Km/u. Alleen op deze manier kunt de doorde fabrikant opgegeven actieradius van de fiets ook echt halen. Loop eens binnen als u na het lezen van dit stukje nog aanvullende vragen aan ons heeft. Veel rijplezier
STEVENS-HAIBIKE-WINORA-SINUS-BOSCH-TRANZX ;
Al onze fietsen voldoen aan de eisen om wa-verzekeringsvrij te mogen rijden, dit is helaas niet vanzelfsprekend!
Nu nog diverse modellen met aantrekkelijke prijzen.
Loop gewoon eens vrijblijvend binnen en bekijk de diverse mogelijkheden.